Puding Susu Buah Pelaga
Jun 19, 2017
Puding Susu Coklat
Jun 19, 2017

Puding Susu dengan Karamel Air Mawar dan Buah Ara

Picture by epicurious

Pencuci mulut yang lazat, sesuai majlis makan malam yang hebat dan gemilang.

Bahan-bahan
Pudding:

  • 1/3 cawan tepung jagung
  • 3 cawan susu, dibahagikan
  • 1 cawan krim pekat
  • 3 sudu besar madu
  • 3 sudu besar gula
  • Secubit garam

Karamel dan pemasangan:

  • 1 cawan gula
  • 2 sudu besar sirap jagung
  • 1 3″ kulit kayu manis
  • 1/2 sudu air mawar
  • 8 biji buah ara hitam segar, dibelah empat

Cara-cara
Puding:

  1. Pukul tepung jagung dan 1 cawan susu di dalam mangkuk sederhana; kemudian asingkan.
  2. Panaskan krim, madu, gula, garam, dan baki susu 2 cawan di dalam periuk sederhana, pukul adunan sekali-sekala, sehingga adunan mula mendidih, antara 8-10 minit. Pukul secara berterusan, secara beransur-ansur tambahkan adunan yang diasingkan dan teruskan memasak dan memukul, sehingga puding menjadi pekat dan mendidih, kira-kira dalam masa 1 minit. Masukkan ke dalam mangkuk bersaiz besar dan tutup dengan pembungkus plastik, dan secara langsung menutup permukaan mangkuk. Biarkan sehingga benar-benar sejuk, sekurang-kurangnya selama 4 jam.

Caramel dan pemasangan:

  1. Masukkan gula, sirap jagung, dan air 1/4 cawan ke dalam periuk bersaiz sederhana sehingga mendidih menggunakan api yang sederhana tinggi, kacau untuk menghancurkan gula. Masak, goyangkan periuk sekali sekala (jangan kacau), sehingga karamel bertukar menjadi warna keemasan. Alihkan dari haba, masukkan kayu manis, dan masukkan 1/4 cawan air (berhati-hati kerana karamel akan menggelegak); kacau supaya caramel tidak mengeras. Masukkan air mawar, kemudian perlahan-lahan masukkan buah ara ke dalam karamel. Buang kulit kayu manis.
  2. Pukul puding yang telah disejukkan sehingga halus dan berkrim. Sediakan ke dalam mangkuk; dan hidangkan dengan karamel panas dan buah ara.