Sup Kari Kubis Bunga
Jun 19, 2017

Ayam Tikka Masala

Makanan tradisional India ini amat sesuai untuk dihidangkan pada waktu petang mahupun waktu malam , dan merupakan cara terbaik untuk menjamu selera seluruh keluarga!

Bahan-bahan:

Untuk memerap ayam:

  • 2 pounds • 2 paun paha ayam tanpa tulang dan tanpa kulit, dipotong menjadi ketulan bersaiz kecil
  • 1 cawan yogurt asli
  • 1 sudu besar jus lemon
  • 2 sudu teh serbuk jintan putih
  • 2 sudu teh serbuk cili
  • 1 ½ sudu teh serbuk anato (pilihan)
  • 1 sudu teh serbuk lada hitam segar
  • 1 sudu teh kayu manis
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu besar halia yang dicincang

Untuk memasak ayam & membuat sos:

  • 2 sudu besar minyak
  • 2 sudu besar mentega, dibahagikan
  • 2 ulas bawang putih cincang
  • 2 sudu teh garam masala
  • 2 sudu teh serbuk ketumbar
  • 1 sudu teh serbuk jintan putih
  • 1 sudu teh paprika/em>
  • ½ sudu teh garam
  • 1 14 oz. tin tomato sos
  • ¾ cawan krim pekat
  • 2 sudu besar ketumbar yang dicincang (pilihan)

Cara-cara:

  1. Gaulkan ayam dengan kesemua bahan perapan dan perapkan selama 2-3 jam. Keluarkan ayam daripada bahan perapan.
  2. Rendamkan ke dalam kuali yang besar dengan menggunakan api yang sederhana, tambah 2 sudu besar minyak dan 1 sudu mentega. Salai ayam pada semua permukaan. Sementara itu, di kuali besar yang lain, cairkan baki mentega dengan api yang sederhana, dan masukkan bawang putih. Masak selama 1 minit.
  3. Masukkan garam masala, serbuk ketumbar, jintan putih, paprika, dan garam. Masak selama satu minit. Masukkan sos tomato dan renehkan selama 10 minit. Perlahankan api, dan apabila sos sudah tidak lagi menggelegak, masukkan krim. Masak dengan api sederhana rendah untuk memekatkan sos tersebut.
  4. Apabila ayam telah berubah warna menjadi keperangan, masukkan ayam ke dalam sos. Biarkan di atas kuali selama 5-8 minit. Masukkan daun ketumbar (jika digunakan) dan hidangkan bersama nasi basmati.